Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
İnsanların kas ve iskelet sistemi mükemmel gelişmiş ve oldukça esnek bir hareket kabiliyetine sahip olmuştur. Özellikle 24’ü hareketli olmak üzere toplam sayısı 33 olan omur kemikleri, kusursuz bir dizilim ile omurgayı oluşturmuştur. Farklı şekillerle ve değişik sebeplerle omurganın aşınması, özellikle 20 ve 40 yaş arasındaki insanlarda boyun fıtığına neden olabilir. İlk olarak Boyun fıtığı belirtileri ortaya çıkarken bu tür rahatsızlıklar insan hayatını çok olumsuz şekilde etkiler ve yaşam standardı düşer. Disk şeklinde birbirine bağlı olan kemiklerin aşınması sonucunda, rahat hareketi sağlayan jelatin şeklindeki sıvı zaman içerisinde omur sinir aralıklarına sızar ve boyun fıtığı dediğimiz önemli bir sorun ortaya çıkar. İnsan sağlığını tehdit eden bu gibi durumlarda, kendi kendinize alabileceğiniz tedbirler mutlaka vardır.
Boyun fıtığının oluşturduğu olumsuz etkiler düşünülünce, henüz sağlıklıyken alacağınız tedbirler yaşam kalitenize çok büyük katkılar sağlamaktadır. Boyun fıtığı rahatsızlığına maruz kalan insanların kasları incelir, güçsüzleşir ve hayat kalitesi oldukça düşer. Hareket ve duruş bozukluklarını zamanında gidermeyi başaran insanların sağlığını koruması çok daha kolay olur. Eğer boyun fıtığı süreci başlamış ise bu dünyanın sonu anlamına gelmez, gelişmiş tıp ve fizik tedavi bu tür konularda insanlar için umut ışığı olmuştur.
Boyun fıtığı belirtileri ortaya çıkarken bu belirtilerin ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Bu sorunu yaşayan çok sayıda insan sorunu tanımlayamadığı için bu belirti ve işaretleri anlamaz. Bu gibi durumlarda bazen ameliyat kaçınılmaz olur.
Boyun fıtığı belirtileri nedir dersek;
- Sırt ağrıları
- Kol ağrıları
- Omuz ağrıları
- Kol ve parmaklarda uyuşma
- Elektriklenme
- Duyu kaybı
- Kol ve omuzlarda refleks kaybı
- Kol ve ellerde güç kaybı
- Enseden başlayıp başın önüne doğru yayılan çok yoğun bir ağrı
- Kolun incelmesi
Gibi rahatlıkla gözlemleyebileceğimiz sorunlar ortaya çıkmaktadır. Burada herkesin rahatlıkla ayırt edebileceği belirtiler çok geç kalmadan tedbir almak adına önemli bir fırsat ortaya koymaktadır. Sağlıklı yaşamak ve sağlıklı bir şekilde hayatını idame ettirmek isteyen insanların, tedaviye gerek kalmadan önce kendi alacağı tedbirler çok önemlidir. Bu tedbirler içerisinde, egzersiz yapmak, duruş bozukluklarını gidermek ve çalışma pozisyonunda değişikliğe gitmek, pek çok kişi için olumlu sonuç verebilir. Zorlu koşullarda çalışan veya çok fazla hareketsiz kalan insanların dengesiz hareketleri, bu tip sorunlara sebebiyet vermektedir.
Omurilik ve omurganın gördüğü bu hasar ve ortaya çıkan sorunlar insanları çok olumsuz etkiler. Nadir görülse de boyun fıtığının bacak ve ayakları etkileme ihtimali vardır. Adeta insanın direği şeklinde karşımıza çıkan yapı, ayakta kalıp hareket etmeyi sağlayan temel bir sistem gibidir. Hastalık sonrasında çare aramak yerine önceden alınacak tedbirler yaşam kalitesini artırır.
Boyun Fıtığı Belirtileri Ve Tanı Yöntemleri
Boyun fıtığı olan insanlar genelde, ağrı, duyu ve refleks kaybı gibi sorunlarla doktora başvurur. Muayene esnasında veriler boyun fıtığını gösteriyorsa, hemen teşhis yapmak yerine daha detaylı tetkik ve analiz çalışmaları gerekir. Muayene esnasında doktor gerekli kontrolleri yapar ve daha sonrasında kesin teşhis için gerekli tetkikler devreye girer. Röntgen filmi, bilgisayarlı tomografi ve MR dediğimiz ayrıntılı görüntüler sayesinde, hastalığın teşhisi ve tespiti çok daha kolay olur. MR, tomografi ve röntgen gibi birbirinden farklı uygulamalar, değişik şekilde doktorların fikir sahibi olmasına neden olur. Genelde bu tarz görüntüler mevcut sorunları ortaya çıkarır.
Aşınmış diskler ve oluşan zararların detaylı tetkiklerle ortaya çıkması söz konusu olmaktadır. Öncelikli olarak bilgisayarlı tomografi ve MR dediğimiz Manyetik Rezonans görüntü sisteminin çok detaylı sonuçları vardır. Omurganın zaman içerisinde yıpranması ve son hali ile belli bir takım sorunları ortaya çıkarması, hastalığın boyutunu ortaya koymaktadır. Bu gibi süreçlerde doktorun tedavi için tavsiye edeceği yöntem ve uygulamalar büyük bir önem kazanmaktadır.
Radyolojik görüntülerin boyun fıtığı belirtileri ve teşhis koymadaki önemini bütün doktorlar çok iyi bilir. Bu test ve yöntemlerin yanı sıra özellikle elektro tanısal yöntemler yine hayatımıza girmiş ve özellikle bel ve boyun fıtığı gibi durumlarda sinir hasarı tespitini ortaya koymuştur. Bu belirtileri takip etmek ve daha sonra bu belirtilerin ne anlam ifade ettiğini görmek, tedavi yöntemleri için çok önemlidir.
Boyun Fıtığı Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri
Ülkemizde özellikle boyun fıtığı konusunda çok gelişmiş tedavi yöntemleri var. Ameliyat olsun fizyoterapi desteği olsun, bu konuda yapılan çalışmalar yüksek oranda başarıyı getirmiştir. Pek çok insan bu konuda belli dönemlerde rahatsızlık yaşayabilir. Farkında olmadan hareket ve yaşam tarzı değişikliğine gitmek, insanların bu tarz sorunlarının giderilmesine neden olabilir. Bazı durumlarda oluşmuş ağrılar kendinden yok olur ve insanların yaşam kalitesi ve hayat standardı normale döner. Bazı hastalarda ise ağrılar artar ve sorun giderek büyür.
Boyun fıtığı belirtileri ve tedavi yöntemleri bahsi geçen rahatsızlık esnasında insanların takip etmesi gereken bazı durumları ortaya koyar. Burada doktorların vereceği kararlar cerrahi veya medikal tedavi konusunda farklı sonuçları tavsiye eder. Ameliyata gerek kalmadan tavsiye edilen hareketler ve yaşam tarzının değişikliği çoğu zaman iyi sonuç verir. Medikal malzemeler içerisinde bulunan boyunluk gibi unsurlar, boyun bölgesinde nispeten düzelmeye yol açar, ağrıları azaltır ve insanların yaşam kalitesini yükseltebilir.
Burada bir diğer uygulama olarak Epidural Steroid akıtma yöntemini de unutmamak gerekir. Bu tip takviyelerin yanı sıra, fizik tedavinin ve özellikle egzersizlerin çok büyük gereklilik olduğunu unutmamak gerekir. Fizyoterapi çalışmaları, boyun fıtığı konusunda kesin sonuca gitmede oldukça etkili olmuştur. Bu gibi durumlarda ameliyat en son çare olurken boyun fıtığı belirtileri ve tedavi yöntemleri içinde insan sağlığını pozitif etkileyecek yöntemler kendini göstermektedir.
Ameliyat olmadan omurlar arasında sıkışmış sinirleri kurtaracak yöntemler, insan sağlığı açısından daha az tehdit oluşturur ve yaşam standartlarının normale dönmesini sağlar. fizyoterapist desteği ile insanlar boyun bölgesini kuvvetlendirme çalışmaları yapar. Buradaki egzersizler genel olarak pozitif sonuç vermektedir. Bu bölgede uygulanan Manuelterapi, fizyoterapi yöntemleri yıllardan beri kullanılmış ve pek çok insan bu tedavi yöntemlerinin avantajını görmüştür. Boyun fıtığının ağrısını ve oluşturduğu inflamasyonu azaltan uygulamalar, halk arasında da bilinir ve pek çok kişi tarafından denenir. Sıcak uygulama, soğuk uygulama Graston, Trigger uygulamaları, Knezyolojik Bantlama ve Manuel Terapi uygulamaları sayesinde, kas spazmını azaltmak ağrıları gidermek mümkün olacaktır.
Bu gibi durumlarda ilaç tedavisine de parantez açmak gerekir. İlaçla tedavi yöntemlerinin yıllardan beri bütün rahatsızlıklarda olumlu sonuç verdiği bilinir. Devam eden ağrılar ve yaşam kalitesini düşüren sorunlar ortaya çıktığında, bel ve boyun fıtığında kullanılan ilaç tedavi yönteminin olumlu sonucunu görmek daha kolay olacaktır. antienflamatuar ilaçlar, ağrı kesiciler ve gerektiğinde narkotik analjezik olarak bilinen ilaç türlerinin, bu gibi süreçlerde insanları rahatlatan yapısı söz konusu olmaktadır. İlaç kullanımı birlikte özellikle spazma girmiş ağrılı kas dokusunun gevşeyebilmesi ve ağrının azaltılması için magnezyum ve d3 k2 vitaminlerinin alınması çok önem arz edecektir. Çok fazla ilaç kullanmanın ise değişik yan etkileri ortaya çıkabilir. İnsanlarda sersemlik ve dengesizlik etkisi yapan bu ilaçların kabızlık gibi önemli problemleri beraberinde getirdiği bilinir. Bu tarz ilaçların uzun vadeli kullanımla birlikte bağımlılık yapması söz konusu olmaktadır.